Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Περιβαντολογικές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!!

Εδώ και τρία χρόνια στο σχολείο μας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών, ώστε ο σχολικός πληθυσμός, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι στο σχολείο να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο μεγάλο ζήτημα: απόρριψη ή ανακύκλωση των υλικών αυτών;

IMG 20181207_113551 2

Το πλαστικό υλικό που πριν 40-50 χρόνια ήταν μια πρακτική, χρήσιμη και ευλογημένη ανακάλυψη σήμερα προβάλλει σαν μια οικολογική κατάρα. Ο πλανήτης πνίγεται μέσα σε πελάγη πλαστικών. Νησιά ολόκληρα δημιουργούνται από πλαστικό στους ωκεανούς και βουνά συσσωρεύονται επάνω στην ξηρά. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον για 400 χρόνια, μια πετονιά για 500 χρόνια, ένας πλαστικός αναπτήρας για 100 χρόνια, ένα πλαστικό ποτήρι για 70 χρόνια, μια σόλα παπουτσιού για 15 χρόνια κ.α. Πολλά από αυτά τα υλικά καταλήγουν στο τραπέζι μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.

IMG 20181207_113737

Ξέρουμε να ανακυκλώνουμε;

Καθόλου! Αν παρατηρήσετε γύρω σας καθημερινά σε πάρκα, πλατείες, καταστήματα, πρακτορεία, σχολεία, φροντιστήρια, θα διαπιστώσετε πως οι κάδοι απορριμμάτων είναι γεμάτοι πλαστικά μπουκάλια. Σχεδόν όλοι τα απορρίπτουν ΔΕΝ τα ανακυκλώνουν. Αλλά και το τι πετούν οι συμπολίτες μας μέσα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης δε λέγεται. Αυτό που συμβαίνει με τα πλαστικά, συμβαίνει επίσης με αλουμίνιο και γυαλί. Είναι σίγουρο πως δεν έχουμε αντιληφθεί στο βαθμό που πρέπει τη σημασία της ανακύκλωσης. Θεωρούμε πιο εύκολο και βολικό να πετάμε παρά να ανακυκλώνουμε. Η ανακύκλωση χρειάζεται υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες.

IMG 20181207_113719

Ποιά είναι η προοπτική της δράσης σας;

Ξεκινήσαμε με τα συνθήματα " Όλοι μαζί ανακυκλώνουμε" και " Η ανακύκλωση γίνεται συνήθεια". Ενεργούμε φέτος 3η χρονιά στο σχολείο μας. Την πρώτη χρονιά ανακυκλώσαμε σε αυτοσχέδιο κάδο ανακύκλωσης εντός του σχολείου 1500 μπουκάλια. Τη δεύτερη χρονιά ανακυκλώσαμε 1600 μπουκάλια. Φέτος αισιοδοξούμε να ξεπεράσουμε τις 2000 μπουκάλια. 2000 λογότερα σκουπίδια στη φύση. Φανταστείτε αν αυτό γινόταν ταυτόχρονα σε πανελλήνια κλίμακα, πόσα εκατομμύρια μπουκάλια θα έπαιρναν το δρόμο της ανακύκλωσης.

Για διαφορετικό σκοπό παράλληλη δράση γίνεται και με τα καπάκια των μπουκαλιών.

Σήμερα που η καταναλωτική μας μανία έχει γίνει δεύτερη φύση μας, θα πρέπει να γίνει πλέον και εσωτερική ανάγκη η ανακύκλωση. Αυτό ας μας γίνει βίωμα και κανόνας της ζωής που θα προσφέρει στο περιβάλλον και στην κοινωνία μας σωστές υπηρεσίες. Απο τον Διευθυντή έως τον πιο μικρό μαθητή του σχολείου, να γίνει ζωντανή πράξη το σύνθημα " Κανένα πλαστικό μπουκάλι πεταμένο κάτω".

Κύριος εμπνευστής της αξιόλογης αυτής προσπάθειας είναι ο εκπαιδευτικός του Γεωργιάδειου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, ο κύριος Γιάννης Παρίσης.